מה תרצו לחפש?

מה תרצו לחפש?

אבחון מאוחר של אוטיזם

למרות השיפור האדיר בזיהוי מוקדם של אוטיזם בשנים האחרונות, כ-25% מהילדים מקבלים את האבחנה שלהם לאחר גיל 6.

מדוע ישנם ילדים עם אוטיזם המאובחנים כיום בגיל מאוחר באופן יחסי? זו השאלה שליוותה את פרופ' פלורינה יוזפובסקי ממכון דואט לגיל הרך באוניברסיטת בן-גוריון בנגב. לשם כך החוקרים ניתחו מסד נתונים של 20,000 ילדים עם אוטיזם. הממצאים הצביעו  על שתי קבוצות שהאבחון לגביהן משתהה. ממצאי המחקר פורסמו בכתב העת- JAMA PEDIATRICS.

למרות השיפור האדיר בזיהוי מוקדם של אוטיזם בשנים האחרונות, כ-25% מהילדים מקבלים את האבחנה שלהם לאחר גיל 6. אבחון מושהה מונע מילדים עם אוטיזם לקבל את התמיכה המיטבית לה הם זקוקים. ככל שילדים מאובחנים באוטיזם מוקדם יותר (עד השנה השלישית לחייהם), כך התקשורת והשילובים החברתיים שלהם טובים יותר בהתאם להתערבות מוקדמת. עובדה זו הוכחה בכמה וכמה מחקרים מהשנים האחרונות.

קבוצת מחקר מאוניברסיטת בן-גוריון בנגב ומבית החולים לילדים בבוסטון בשיתוף עם פרופ' פלורינה יוזפובסקי מהמחלקה לפסיכולוגיה ומכון דואט לגיל הרך באוניברסיטת בן-גוריון בנגב, ניתחה מסד נתונים של קרן סיימונס ונעזרה בלמידת מכונה וביג דאטה לזיהוי ואפיון השוואתי של קבוצות של ילדים עם אבחון מושהה של אוטיזם.

פרופ' פלורינה יוזפובסקי
פרופ' פלורינה יוזפובסקי

ניתוח הנתונים הצביע על שתי קבוצות של ילדים שאובחנו לאחר גיל 6, גיל הנחשב למאוחר לאבחון אוטיזם באופן יחסי. הקבוצה הראשונה הציגה מעט סממנים הקשורים לאוטיזם (כמו: עיכובי שפה, חרדה ומוגבלות שכלית התפתחותית), בעוד הקבוצה השנייה הציגה אבחנות רבות נוספות (כמו: חרדה, דכאון, הפרעות קשב וריכוז, הפרעות מוטוריות, הפרעות שינה), כך שאבחון אוטיזם בגיל צעיר הוחמץ או אובחן בטעות כמשהו אחר. ממצאים אלו תומכים בקיומן של שתי קבוצות מנוגדות של אנשים עם אבחון אוטיזם מושהה, בעלי שונות ברמת התכונות האוטיסטיות ובמידת התנאים בה הם מתרחשים.

"ממצאים אלו עשויים זה עשוי לשפוך אור על הטיות אבחוניות וגם לאפיין תתי קבוצות של ילדים אוטיסטים ובכך לאפשר אבחנות מדויקות יותר", אמרה פרופ' יוזפובסקי. "הכוח של הממצאים הללו הוא מעצם העובדה שהם עלו מתוך מסד נתונים נרחב  ואינם מאששים השערה. נתון זה מאפשר לנו להימנע מדעות קדומות לגבי אוטיזם".

קבוצת המחקר כללה את: ד"ר עלעל ערן מבית החולים לילדים בבוסטון, דן אייזנברג מהמחלקה למדעי החיים, וד"ר עידו שלו מהמחלקה לפסיכולוגיה.

מחקר זה (מס' מענק 2755\20) נתמך ע"י ידי הקרן הישראלית למדע.

פרופ' פלורינה יוזפובסקי מנהלת שותפה, אחראית על תחום המחקר במרכז דואט לגיל הרך. בין התאריכים 17-18.2.25 ייערך כנס דואט השלישי באוניברסיטת בן-גוריון בנגב, לתוכנית הכנס- כנס דואט השנתי 2025 - מרכז דואט.

מדוע ישנם ילדים עם אוטיזם המאובחנים כיום בגיל מאוחר באופן יחסי? זו השאלה שליוותה את פרופ' פלורינה יוזפובסקי ממכון דואט לגיל הרך באוניברסיטת בן-גוריון בנגב. לשם כך החוקרים ניתחו מסד נתונים של 20,000 ילדים עם אוטיזם. הממצאים הצביעו  על שתי קבוצות שהאבחון לגביהן משתהה. ממצאי המחקר פורסמו בכתב העת- JAMA PEDIATRICS. למרות השיפור האדיר בזיהוי מוקדם של אוטיזם בשנים האחרונות, כ-25% מהילדים מקבלים את האבחנה שלהם לאחר גיל 6. אבחון מושהה מונע מילדים עם אוטיזם לקבל את התמיכה המיטבית לה הם זקוקים. ככל שילדים מאובחנים באוטיזם מוקדם יותר (עד השנה השלישית לחייהם), כך התקשורת והשילובים החברתיים שלהם טובים יותר בהתאם להתערבות מוקדמת. עובדה זו הוכחה בכמה וכמה מחקרים מהשנים האחרונות. קבוצת מחקר מאוניברסיטת בן-גוריון בנגב ומבית החולים לילדים בבוסטון בשיתוף עם פרופ' פלורינה יוזפובסקי מהמחלקה לפסיכולוגיה ומכון דואט לגיל הרך באוניברסיטת בן-גוריון בנגב, ניתחה מסד נתונים של קרן סיימונס ונעזרה בלמידת מכונה וביג דאטה לזיהוי ואפיון השוואתי של קבוצות של ילדים
358

מעניין לקרוא עוד