“גבולות נזילים”: תערוכה חדשה בגלריית טרומפלדור מציעה חוויית התבוננות מחודשת במציאות
מהו גבול? היכן הוא עובר – ואם בכלל? תערוכת האמנות החדשה "גבולות נזילים", שנפתחה בסוף מרץ בגלריית טרומפלדור באוניברסיטת בן-גוריון בנגב, מבקשת לשבור את התשובות הברורות ולהזמין את הקהל להתבוננות חדשה – רגשית, חומרית ותרבותית – על המושג גבול.

התערוכה נולדה כחלק מתכנית האוצרות לתואר ראשון במחלקה לאמנויות באוניברסיטת בן-גוריון בנגב, ומלווה על ידי האוצרת מיה דבש. היא מבקשת להאיר את הדרך שבה גבולות – בין גוף למרחב, בין בית לשדה, בין זיכרון להווה – מתקיימים ונשברים בצל מציאות ישראלית מתוחה. שמונה אמנים ואמניות משתתפים בתערוכה : נעם דר, יונתן חצור, אוריין יעקובי, איתם להמן, מאיה סמירה, שחר מרקוס, רותם קודיש וסטודיו ירנטק. הם פועלים במגוון מדיומים ובהם ציור, צילום, וידאו, טקסטיל, ואיור, מציגים עבודות המתמודדות עם גבולות מוחשיים ונפשיים, תוך קריאה להרהור מחודש על תפיסות של שייכות, שבר, הגנה, ופחד.
בין העבודות המוצגות בתערוכה ניתן למצוא סדרת איורים שיצרה האמנית רותם קודיש במהלך שירות מילואים ממושך של בן זוגה, עבודת וידאו סוריאליסטית של שחר מרקוס שצולמה בנוף הירחי ומציפה תחושת ניכור, ציורים של אוריין יעקובי המבטאים חרדה מודרנית מתוך חוויית בית, ושטיחים של סטודיו ירנטק הבנויים כטלאים של שבר אישי ולאומי. כל אחת מהעבודות בתערוכה נעה בין האישי לפוליטי, בין האינטימי ללאומי, ומשקפת את המתח שבין הצורך ביציבות לבין ההכרה בזעזוע.
התערוכה מתפרשת על פני שלושה חללים – כל אחד מהם עוסק בזווית אחרת של מושג הגבול: הגבול שבין פנים לחוץ (הבית), הגבול שבין אדם לטבע, והגבול שבין הגוף לעולם. עבודות האמנות בתערוכה בוחנות גבולות כחומר דינמי – כזה שמתפרק ונבנה מחדש, כזה שמעורר גם הגנה וגם התרסה.
"העיסוק בגבולות בתקופה זו הוא כמעט בלתי נמנע", אומרת האוצרת מיה דבש. "אבל מה שמייחד את העבודות כאן הוא הדרך הרגישה והחקרנית בה הן בוחנות את הגבול לא רק כמגבלה – אלא גם כמקום של טרנספורמציה. כקו שאפשר גם לחצות, וגם לדמיין מחדש."
התערוכה מתקיימת ביוזמת המחלקה לאמנויות בפקולטה למדעי הרוח והחברה של אוניברסיטת בן-גוריון בנגב, בשיתוף פעולה עם גלריית טרומפלדור – הגלריה האוניברסיטאית לאמנות עכשווית, ובתמיכת דיקן הסטודנטים של האוניברסיטה.
גלריית טרומפלדור, רחוב טרומפלדור 64, באר שבע. הכניסה חופשית.